Geschiedenis van Willemswerf (2/2)

Kort na de opening van Willemswerf werd het kantoor gecast als decor voor de toentertijd zeer populaire Veronica serie “Op Jacht Naar De Schat”. In de centrale hal werd het presentatiekantoor ingericht, en Willemswerf zag er korte tijd uit als professionele tv-studio.

De technische dienst van Willemswerf heeft op verzoek van de producenten een zogenaamd “open eind” aangelegd, een 380V drie fasen hoogvermogen aansluiting.

Tijdens de buitenopnamen moesten de deelnemers vanuit de omgeving Willemswerf zien te vinden. Een van de presentatoren omschreef Willemswerf als “dat gebouw met die scheur”, een ander had het over de “wokkel”, de Nedlloyd knoop.

De deelnemers hebben Willemswerf daarna zonder veel problemen weten te vinden.

 

Willemswerf heeft daarna aan vele tientallen film– en tv ploegen onderdak geboden. Er hebben ondermeer opnamen plaatsgevonden voor reclames ten behoeve van “Chrysler’s Jeep, BMW, Fiat, Nuon, Nissan, PTT, TNT, Chipknip, Deutsche Post, BNN, ABN AMRO, Ministerie van Verkeer & Waterstaat, LTB, ING Bank, Stad Rotterdam, De Nederlandse Politieacademie”.

 

Zig Zag, Spangen, Negen Dagen Van de Gier, Rafas Rules” en vele andere kleine en grote producties zijn in of nabij (...met dank aan…) Willemswerf opgenomen.

 

Als decor tijdens een fotoshoot hebben vrijwel alle hoeken en gaten van Willemswerf als achtergrond gefungeerd. 

 

In volstrekt willekeurige volgorde en zeker niet compleet hebben Linda de Mol, Monique van de Ven, Jackie Chan, Louise Lombard, Ron Smoorenburg, Victor Low, Jan Declair, Jeroen Krabbe, Ed Nelson, Willeke van Ammelrooij, Sieb van der Ploeg en Sophie Hilbrand korte of langere tijd in Willemswerf doorgebracht. 

 

Diverse personeelsleden van Willemswerf hebben als (edel-) figurant mee gedraaid in de producties, een paar keer hebben ze het tot de aftiteling gehaald.

 

We hebben nog een paar keer het Open Eind aangeboden, voor diverse grote tot zeer grote producties.

 

Willemswerf heeft drie maal helikopters tot vlak boven het dak gehad, tijdens “Op jacht Naar De Schat” is er daadwerkelijk een landing op het dak uitgevoerd.

 

Voor velen het hoogtepunt vond plaats in 1997 toen een “kleine” Chinese delegatie de mogelijkheden onderzocht “een paar opnamen” te maken voor een Hongkong Chinese speelfilm. Uiteindelijk werd Willemswerf gecast als “tug headquarters” en “basecamp” van de crew. Drie maanden lang is Willemswerf basiskamp en set geweest voor deze speelfilm. De productie heeft uiteindelijk bijna 40.000.000 USD opgebracht.

 

Bij bijna alle producties na “Who Am I” is iedere keer namens Willemswerf de zelfde locatiemanagers aangesteld: Phoxx, het latere Phorward en (uiteraard) Dylan Donia, die als “vleugelman” van Phoxx heeft laten zien de belangen van Willemswerf en producent op correcte wijze te kunnen behartigen. Zonder de tussenkomst van deze locatiemanagers is het vrijwel onmogelijk in Willemswerf te filmen.

 

Filmen vindt (nog) plaats volgens het protocol van het Rotterdams Filmfonds (RFF). Omdat onduidelijk is wat de toekomst is van het RFF zal Uitenbroek Film specifiek voor Willemswerf een 2013 Protocol opstellen.

 

Een zeer eervolle vermelding hier verdient Bas van der Ree (lLighthouse Productions), die als locatiemanager bij “Who Am I” Willemswerf EN Rotterdam als filmdecor op de kaart heeft gezet. Bas is ook de bedenker van de term “een Panda huiswijn” (zie Trivia) en Bas is de enige burger die erin geslaagd is een paar pelotons van het Korps Mariniers in bedwang te houden, en het ook nog heeft kunnen navertellen. Bas heeft na overleg met een lid van de defensieraad (Benk Korthals), Uitenbroek Film en het Korps Mariniers de Marineluchtvaartdienst met twee Lynx helikopters een luchtlanding laten uitvoeren op Willemswerf, we wilden eerst een landing vanuit een Chinook laten uitvoeren, maar de Chinook heeft zelfs voor Willemswerf te veel stuwdruk onder de rotoren, waarbij dan ook nog gemeld moet worden dat de piloten (toen nog Amerikaanse militairen) in de weekeinden geen vlieguren mochten maken (…). Bas houdt zich nu vooral bezig met het produceren van films.

 

Willemswerf beschikt over een aantal vaste “staffotografen” die vanuit, vanaf en rondom Willemswerf vaak beroemde foto’s hebben genomen. We noemen er drie Paul Martens, Martin van Vugt en Ben Wind *).

 

Phorward en SMfC beschikken over een uitgebreide collectie locatie foto’s.

 

   *) Actuele informatie bij “Airplay”

 

Foto © voorbehouden.

 

 

Mishmar Hanegev — Israel — persoon en woonplaats in 1975 — Ineke van Sterkenburg uit Utrecht — Ina Ranzijn Amsterdam Osdorp — Hanny van Vugt Breda of Hann van Vugt Breda —  Nelleke Bijker Zwolle — Wil van Bruggen Beilen — Janny — Arie — Ber —  Hans — Lia Rijs (FR) — Geertje — en nog twee kanjers uit Friesland — Jos Dijkstra uit Rotterdam.