De Architect: W.G. Quist

W.G. (Willem Gerhard) Quist (Amsterdam 1930) won in 1958 de “Prix de Rome” voor zijn ontwerp van een congrescentrum in Amsterdam en studeerde 2 jaar later af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en vestigde zich als architect in Rotterdam.

 

Zijn eerste grote opdracht was de gereformeerde Ichthus-kerk in Zwijndrecht die in 1964 werd voltooid. Een jaar later kwamen een door hem ontworpen doseringsgebouw en een filterhal voor een waterwinbedrijf op het eiland Voorne-Putten gereed.

 

In 1968 werd Wim Quist hoogleraar aan de Technische Hogeschool in Eindhoven. In de periode tussen 1969 en 1974 kwamen gebouwen voor een waterwinbedrijf in de Biesbosch, een watertoren in Eindhoven en waterreservoirs in Rotterdam in de vorm van enorme waterdruppels tot stand.

 

In 1975 legde Quist zijn hoogleraarschap aan de TH Eindhoven neer in verband met zijn benoeming tot Rijksbouwmeester (1975-1979).

 

In 1987 is Wim Quist benoemd tot bijzonder hoogleraar architectonische vormgeving aan de UvA.

 

Andere bouwwerken van zijn hand zijn ondermeer, in Den Haag het Museon en Omniversum, en in Amstelveen het Cobra Museum. De uitbreiding van het Kröller-Müller in Otterloo is ook van zijn tekentafel.

 

Wim Quist heeft ook interieurs en meubelen ontworpen, beroemd zijn de vergadertafels bij de Raad van Bestuur Koninklijke Nedlloyd en de meubelen in de werkvertrekken van koningin Beatrix in het Paleis Noordeinde. Het type bank in de centrale hal van Willemswerf, de Bernard Ruysbank, is ook door Wim Quist ontworpen.

 

In 2011 is Wim Quist via het architectenbureau “Quist — Wintermans” nog steeds actief, ook in Willemswerf is hij heden ten dage nog steeds een frequent bezoeker, zo is hij nauw betrokken geweest bij de herinrichting van de 17de en 18de etage.

 

Op 28 maart 2011 heeft Ortec Finance deze etages betrokken, de “kleurrijke” inrichting zoals Maersk in 2006 voor deze etages had voorzien is geheel verwijderd en vrijwel weer in authentieke staat teruggebracht, geheel in de lijn van het originele ontwerp van Wim Quist. Veranderde inzichten met betrekking tot ergonomie zijn door hem doorgevoerd. De inrichting van de 17de en 18de etage zullen de komende jaren de tand des tijd kunnen doorstaan en zijn weer een voorbeeld van de veelzijdigheid van Wim Quist.

 

Wim Quist heeft een deel van de Ortec Finance multifunctionele zitmeubelen en mediawand op de 18de etage ontworpen, weer een mooie aanvulling van zijn portfolio. Ortec Finance noemt deze ruimte de “Quist Plaza” (…).

 

Op zijn beurt wordt “Quist Plaza” opgenomen in het “Afkortingen en Begrippenboek Willemswerf”.

 

In de loop van 2012 wordt bepaald dat Wim Quist zeer betrokken zal zijn bij de “mid-term renovation” van Willemswerf die (op de 11de etage) is aangevangen op maandag 14 januari 2013.

 

Inmiddels wordt ook de 5de etage verbouwd en worden de voorbereidingen getroffen voor de verbouwing centrale hal en inbedden van het restaurant (“Eten Bij Quist”) aldaar. Oplevering van de centrale hal is voor augustus 2014 voorzien. Het serviesgoed krijgt een organische vorm en lijkt op de nieuw te bouwen staatsietrap in de centrale hal.

 

Mishmar Hanegev Israel

 

Foto architect © voorbehouden.